• Oekraïne gaat graan leveren via de Zwarte Zee vanuit de tot nu toe geblokkeerde haven van Odessa, zo meldt de Moskou-getrouwe krant Izvestia.
  • Rusland en Turkije zouden daartoe een stappenplan zijn overeengekomen, dat woensdag formeel zou worden bekrachtigd tijdens een bezoek van de Russische buitenlandminister aan Turkije.
  • Oekraïne zou nog niet overtuigd zijn en neemt mogelijk ook niet deel aan de ontmoeting in Turkije, schrijft het Amerikaanse persbureau Bloomberg.
  • Lees ook: 5 dingen die je moet weten over de dreigende wereldwijde voedselcrisis

Oekraïne gaat graan leveren via de Zwarte Zee vanuit de tot nu toe geblokkeerde haven van Odessa.

Volgens de Moskou-getrouwe krant Izvestia is er een akkoord met Rusland bereikt over de leveringen, wordt op basis van bronnen binnen de Russische regering gemeld.

Oekraïne zou nog niet overtuigd zijn. Het weghalen van mijnen en andere verdedigingswerken zou namelijk de weg vrij maken voor een Russische aanval op de haven van Odessa, zo klinkt het.

Rusland en Turkije zouden een stappenplan overeengekomen zijn. Daarbij zou Turkije het kustgebied bij Odessa ontmijnen en de graanschepen begeleiden tot in de neutrale wateren van de Zwarte Zee. Daarna zouden Russische oorlogsschepen de graanboten begeleiden tot de Bosporus, de verbinding tussen de Zwarte Zee en de Middellandse Zee.

De afspraken zouden woensdag formeel bekrachtigd worden tijdens een bezoek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aan Turkije. Dat land hoopt op goedkeuring van het voorstel door de Verenigde Naties, zodat veiligheidszorgen kunnen worden weggenomen, aldus de ingewijden.

Het is nog onduidelijk of Oekraïne zal deelnemen aan de ontmoeting in Turkije, schrijft het Amerikaanse persbureau Bloomberg. "Door vooraf commentaar te geven op het bereiken van de overeenkomst, probeert Rusland de verantwoordelijkheid voor het verstoren van de leveringen af te schuiven op Oekraïne", zei de Oekraïense viceminister van Economie Taras Kachka.

Dreigende wereldwijde voedselcrisis door Poetin

Oekraïne is een van de grootste exporteurs van graan ter wereld. De Russische inval in het land heeft de uitvoer flink verstoord, ook omdat de Oekraïense havens geblokkeerd zijn. Daardoor dreigt er vooral in Afrikaanse landen hongersnood.

Lees ook: 5 dingen die je moet weten over de dreigende wereldwijde voedselcrisis

Tijdens een recent bezoek aan Moskou vertelde het hoofd van de Afrikaanse Unie, Macky Sall, dat hij Rusland verantwoordelijk houdt voor de hongersnood in het continent, zo meldde BBC News.

De voedselprijzen zijn sinds de Russische inval ook sterk gestegen. Intussen hebben de Verenigde Staten volgens The New York Times meer dan tien landen gewaarschuwd dat Rusland probeert "gestolen Oekraïens graan" te verkopen, voornamelijk in Afrika. Oekraïne beschuldigde Rusland er eerder al van graan te stelen uit bezette gebieden en dit in het buitenland aan de man te brengen.

LEES OOK: Voedselprijzen kunnen ook in 2023 nog extreem hoog blijven, waarschuwt VN-organisatie